пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

"Рецепти" успішного складання ЗНО з української мови

Найбільше чомусь лякає одинадцятикласників написання власного висловлювання. Але не такий страшний чорт, як його малюють. Випускники майбутніх років часто діляться своїми "секретами" успішного складання, які я пропоную вам взяти до уваги. Все у ваших руках!

1. Починайте з останнього завдання
Хоча твір йде останнім пунктом, краще приділити час йому.
По-перше, можна заробити 20 балів, а будь-яке інше завдання дає максимум 4 бали. По-друге, тільки цю частину буде оцінювати екзаменатор, а не комп’ютер, тому бажано написати виразно і не допускаючи різночитань. Після цього експерти радять відповісти на питання по літературі і найбільш складні для вас по мові (забуті теми та завдання на встановлення відповідності). Далі можна «поклацати» прості мовні завдання, а на закуску залишити читання тексту і відповіді по ньому (це просто, але навіть якщо не встигнете, втрачаєте мінімум балів).
2. Заробіть бажані два бали
Помилки у творі не так страшні, як «словесна каша». Судіть самі: по два бали нарахують за правильно сформульовану тезу, аргументи, приклади (один з літератури, другий — з власного досвіду чи історичний факт), висновок. Понад те — два бали за логічність і послідовність. Виходить, якщо зовсім погано зі знанням мови, але логічно мислите і пам’ятайте матеріал з літератури, отримаєте 12 балів — стільки ж, скільки за відмінне виконання п’ятої частини всіх інших завдань. За всілякі помилки можна втратити не більше 8 балів. Дві однотипні негрубі зараховують як одну. Бал знижують, якщо набралося кілька недоліків.
3. Сто слів на тему
Завдання — написати сторінку тексту, 200-250 слів, інакше можуть знизити бал. Якщо ж вам
вдалося укластися менш ніж у сто слів — не тіштеся, такий твір взагалі не зарахують і не стануть читати. Не перевантажуйте відповідь «порожніми» словами, інакше не вистачить місця і часу на докази. Більше трьох прикладів не принесуть додаткових балів, якщо не встигнете з висновками. Якщо ж двічі наводити аргументи на користь однієї думки, оцінку знизять.
4. Інтернет рясніє «старовиною»
Не намагайтеся вгадати, якої саме тези чекають від вас з тієї чи іншої теми: стверджувати
можна що завгодно, головне — довести. Забудьте про старі добрі твори, які викладені на багатьох сайтах як приклади по темам. Краще їх взагалі не читати. Там акцент на пишні фрази, «воду», приправлену ідеологією. Зараз же потрібні логіка і точність. Так що багатство, виразність мови — «родзинка на торті»: якщо впевнені у своєму тексті, можна дозволити гру словами, метафори. Але не ризикуйте заплутатися в образах, зробити твір «туманним», суперечливим — можна втратити до 8 балів.
5. Логіка важливіше ерудиції
Послідовність так само важлива, як в математиці. Якщо там рівняння не сходиться, ви помітите помилку, але багато учасників ЗНО благополучно не помічають, що їх приклади недоречні, суперечать головній думці або висновок напрошується зовсім не той, про який заявляли спочатку.
Правда, у частини людей так влаштовано мислення: точно сформулювати, про що хочеться сказати, їм простіше вже під час написання тексту. Якщо висновки виявилися сюрпризом для вас самих, не лякайтеся: просто перепишіть тезу. Головне — не намагайтеся показати суперечливість своєї натури, доводячи то одне, то інше — це зведе нанівець ваші зусилля.
Деякі учасники ЗНО вважають, що ясність мислення навіть важливіше знань з літератури: досить пам’ятати один улюблений твір, щоб прив’язати його до будь-якої теми твору.
6. «Моя бабуся вважає»
Хоча модно наводити приклади з особистого життя, все ж більше екзаменаторам подобаються посилання на історичні факти або епізоди з життя письменника. Оцінять і згадку сучасних українських авторів, яких немає в програмі ЗНО. Якщо ж пишете про себе, не плутайте приклади з доказами: моя бабуся вважає — не аргумент.
7. Вгадати з першого слова
Крім твору, більшість абітурієнтів складними вважають завдання на визначення учасника за його цитатами. Не мучте пам’ять — напружте логіку: шукайте в уривку дати, деталі, які говорять про те, де і коли міг бути написаний твір. Якщо не встигли прочитати всі тексти і в останній день перед тестами у вас вже алергія на книги, знайдіть і послухайте аудіоверсії з коротким змістом творів.
ВАЖЛИВО НА ЗНО!
Якщо білий аркуш лякає
Якщо вам здається, що по темі твору не знаєте зовсім нічого, заспокойтеся, закрийте очі і уявіть «картинки», пов’язані з нею, запишіть свої асоціації.
Іноді «розгойдати» підсвідомість допомагає такий спосіб: намалюйте інтелект-карту. За «страшним терміном» — прості дії: на чернетці напишіть в центрі тему, а від неї — стрілочки, під якими пишіть або малюйте символами все, що має відношення до задачі. Коли думки стануть наочними, набагато простіше складати зв’язний текст.

Джерело: http://www.rivnist.in.ua/news/2014/06/09/4109

Немає коментарів:

Дописати коментар